• Pet najbolj tipičnih vrst šahistov in kako jih premagati?


Na svetu obstaja na stotine milijonov šahistov z ELO ratingom. Ne glede na njihovo šahovsko moč lahko vse igralce razdelimo na 5 različnih kategorij. Če prepoznamo kategorijo našega nasprotnika, nam lahko to bistveno pomaga pri izbiri najučinkovitejše strategije.

1. Napadalni manijak
Zelo pogost in verjetno najbolj spektakularen tip šahista. Trudi se posnemati Fischerjev pristop s številnimi žrtvami in matiranjem, vendar velikokrat rezultat ni v skladu s pričakovanji. Takšni šahisti imajo radi zaplete, divje (tudi prezgodnje) napade s hitrimi zmagami ali hudimi porazi. Z drugimi besedami jih lahko opišemo kot šahovske hazarderje, katerih glavno orožje se skriva v elementu presenečenja z nenadnim, nepričakovanim izvajanjem pritiska na nasprotnika, v želji po dosegu zmage.

Kako igrati proti takšnim šahistom: številne kombinacije napadalnih manijakov niso dobro načrtovane in njihove žrtve figur pogosto nekorektne. Najboljši pristop proti takšnemu načinu igranja je, da upočasnite igro, si vzamete čas in ste pozorni na spreglede, ko je vaš nasprotnik hitel z žrtvijo trdnjave za potencialni napad. V 90% primerih boste našli dober odgovor. Nato lahko kaznujete vašega nasprotnika za nenatančno igro.

2. Pasivni igralec
Še en zelo pogost tip šahista. Igrajo zelo pasivno, brez kakršnihkoli tveganj. So popolno nasprotje napadalnim manijakom. To je tudi njihova glavna pomanjkljivost. Včasih ti igralci ne bodo želeli osvojiti kmeta samo zato, ker "se ne bodo počutili varne" in ker to vključuje minimalno stopnjo tveganja.

Kako igrati proti takšnim šahistom: to je verjetno najlažji nasprotnik, proti kateremu lahko igrate. Pomembno je, da imate načrt, ki ga izvajate. Pasivni igralec se bo na grožnje odzval brez dolgoročno zastavljenega načrta, ki bi vam lahko povzročal težave.

3. Izmenjevalec
Tip igralca, ki rad izmenjuje figure vsakič, ko se za to ponudi priložnost. Njegov cilj je izmenjava vseh figur, v želji, da bi remiziral z nasprotnikom ali celo dobil partijo. Ti igralci imajo radi končnice in se obenem trudijo, da bi se izognili zapletom v središčnici.

Kako igrati proti takšnim šahistom: razlagajte si to značajsko potezo kot njihovo pomanjkljivost. Izmenjajte vaše pasivne/slabše figure za njihove dobre/aktivne figure (skakače za lovce v odprtih pozicijah, itd.) in izkoristite boljšo kvaliteto preostalih figur za zmago partije.

4. Perfekcionist
Tip šahista, ki zmeraj išče najboljšo možno potezo na šahovnici. V partiji se ne bodo zadovoljili z ničemer drugim. 45 minut bodo analizirali preprosto pozicijo samo zato, da se odločijo, katero trdnjavo bodo prestavili na odprto linijo. Pri takšnem pristopu obstajata dva glavna problema: 1. V številnih praktičnih šahovskih pozicijah pogosto ne obstaja samo ena najboljša poteza 2. Vsak šahist ima v partiji omejeno količino časa za razmislek.

Kako igrati proti takšnim šahistom: izkoristiti je potrebno časovno stisko, v kateri se bodo znašli ti igralci. S težavo bodo sledili igri in po vsej verjetnosti začeli delati hude napake.


5. Strateg
Tip šahista, ki načrtuje vse že od začetka, od preprostih potez s kmeti do pletenja matnih mrež. Takšen pristop ni nujno slaba stvar, razen če prehaja v skrajnost. Na primer, če bo strateg imel na izbiro preprosto, tehnično dobljeno končnico s kmetom več ali zapleteno in nejasno pozicijo v središčnici, bo izbral drugo možnost.

Kako igrati proti takšnim šahistom: če se znajdete v težavah proti takšnemu tipu igralca, vas ni potrebno skrbeti, da bo poenostavil pozicijo z namenom, da doseže preprosto zmago. Po vsej verjetnosti bo še bolj zapletel pozicijo in na tej točki njegova manjša materialna prednost morda ne bo imela pretiranega pomena. Imeli boste enake možnosti za zmago kot vaš nasprotnik.


• Šest zlatih pravil igranja šaha:

1. Če ne napadaš, se braniš. Če se ne braniš, si matiran.
2. Če ostaneš brez figur, si zapomni, da je tudi kralj figura.
3. Nasprotnik naj se ti ne smili. Tudi ti se ne boš njemu.
4. Če zagledaš pravo kombinacijo, jo izvedi.
5. Če se znajdeš v izgubljeni poziciji, je najboljša strategija premišljeno tveganje.
6. Vsakdo se boji poraza.

Naj ponovim, vsakdo se boji poraza. Tudi tisti igralci, ki pravijo, da se ne bojijo izgubiti in jim ni mar za rezultat partije. Verjemite mi, mar jim je - pa še kako!


Posredujemo prevod zanimivega članka s šahovskega portala http://www.thechessworld.com, zanimivega za vse šahiste, ki igrajo na turnirjih. Prevedel iz angleščine: MK Nejc Drnovšek - Maribor.


Objavljamo v sodelovanju spletne strani: TOTI ŠAH - za vse ljubitelje šaha