Ogled prispevka

Umrl je šahovski velemojster Viktor Korčnoj

Torek, 07. junij 2016 10:21:10 - Novice


Viktor Lvovich Korchnoi - * 23. marec 1931, Leningrad, Sovjetska zveza – † 6. junij 2016, Ženeva, Švica.

V ponedeljek, 6. junija, je v 86. letu je v Švici umrl šahovski velemojster Viktor Korčnoj. Je eden izmed najmočnejših svetovnih šahistov, ki se mu kjub naporom ni izpolnila želja, da bi postal svetovni šahovski prvak. V letih 1978 in 1981 je igral za naslov svetovnega prvaka, a obakrat izgubil poti Anatoliju Karpovu. Prvič na Filipinih s 5:6, drugič pa v Italiji z 2:6.



Korchnoi vs Karpov, 1974 Candidates Matches, Moskva

Korčnoj se je leta 1976 iz Sovjetske zveze preselil na Nizozemsko kasneje pa v Švico, kjer je živel in tudi umrl. V sedemdesetih in osemdesetih letih je v Moskvi veljal za odpadnika, a v ruski šahovski zvezi so ga vseeno označili za velikega borca.

"Šah je izgubil svojega največjega borca. Počivaj v miru, Viktor Korčnoj. Veliko smo se naučili od tebe," je preko Twitterja sporočil nekdanji svetovni prvak, Indijec Viswanathan Anand.


Ocena:   Ogledov: 2733  Dodal:Urednik

  5 najvišja ocena!

Vaša mnenja:

 Trenutno ni dodanih mnenj!

Dodaj mnenje:

Vzdevek: E_mail:
Mnenje:
*Vsa polja so obvezna!

Vse obiskovalce naprošamo, da ob pisanju sporočil in mnenj upoštevajo pravila lepega vedenja! Za neprimerno vsebino poslanih sporočil lastnik spletnega mesta ne odgovarja, takšna sporočila bomo brisali!