Pregled objavljenih novic

Gradec open, 17. – 23.02.2018
Uspešni Šebenik, Tomazini, Laura...


- Odigran 2. krog
- Ragger in Nisipeanu tudi v drugo remizirala


V teku je tradicionalni šahovski festival v Gradcu. Osrednji dogodek je dvoboj med najboljšim avstrijskim igralcem Markusom Raggerjem in nekdanjim evropskim prvakom Dieter-Liviujem Nisipeanujem. Na A-turnirju je prvi nosilec romunski GM Andrei Istratescu. Nastopa več slovenskih igralcev, med njimi Matej Šebenik, Žan Tomazini, Laura Unuk in drugi.

* Na A-turnirju je odigran 2. krog. Cele točke so osvojili Matej Šebenik, Žan Tomazini in Laura Unuk.

Ragger in Nisipeanu sta remizirala tudi drugo partijo. Izid je 1-1. V ponedeljek sta na sporedu dve partiji.

Rezultati na Chess ResultsMoskva, 16.02.1906
Vera Menčik


16. februarja 1906 se je v Moskvi rodila legendarna Vera Menčik, svetovna prvakinja v obdobju 1927 – 1944. Njen izkupiček v šestih dvobojih je impozanten: 78 zmag, štirje remiji in samo en poraz. Nastopala je pod tremi zastavami, najprej pod rusko, zatem pod češko in nazadnje pod britansko. Umrla je leta 1944 v nemškem bombnem napadu na London, v katerem sta življenje izgubili tudi njena mama in sestra.

ŠKL - SGŠ Maribor, 16.2.2018
6. turnir ŠKL

Štajerska
kadetska
liga

6. turnir


16.2.2018 ob 15.30 uriGraz Open 2018, 17.02. do 23.02.2018
Romun Istratescu Andrei - prvi nosilec


V soboto, 17. februarja se bo pričel tradicionalni šahovski turnir Graz Open 2018 v standardnem šahu. Prvi nosilec turnirja je romunski velemojster Istratescu Andrei, nastopil bo tudi GM Sebenik Matej.

Rezultati na Chess ResultsGibraltar Festival, 23.1. – 2.2.2018
Zmagovalec Levon Aronjan
Končan je tradicionalni festival na Gibraltarju. Na glavnem turnirju je kar sedem igralcev zbralo po 7,5 točke. Štirje prvouvrščeni so odigrali tie-break v hitrih oblikah šaha. V polfinalu je V. Lagrave dobil Nakamuro, Aronjan pa Rapporta. V finalnem obračunu je bil Aronjan boljši od V. Lagravea.

23. HIT open, Nova Gorica, 26.1 – 2.2.2018
Sumets z novo zmago ostal na čelu

V Novi Gorici poteka tradicionalni šahovski spektakel. Na A-turnirju nastopa 83 igralcev, med njimi 9 velemojstrov, prvi nosilec je Ukrajinec Andrej Sumets. Sodelujejo trije člani Pirana, Valter Pregarac, Timothy Šuc in Giovanni Marchesich. Na B-turnirju nastopa 43 igralcev.

V 7. krogu je bil Andrej Sumets boljši od Siniše Dražića in je ohranil samostojno vodstvo. Uspešna sta bila tudi Jure Škoberne in Matej Šebenik, ki sta s po pol točke zaostanka zdaj edina zasledovalca vodilnega. Presenečenje kroga je pripravil mladi Kočevec David Stevanič, ki je s črnimi ugnal velemojstra Marka Tratarja.

Dobro izhodišče pred zaključnima krogoma ima Danijel Beletič. Po zmagi nad Janom Šubljem ima pet točk. Valter Pregarac je imel proti Ivanu Cescii obetavnejšo poziciji, vendar je po dveh spregledih na koncu celo izgubil. V piranskem derbiju je Timothy Šuc dobil Giovannija Marchesicha. V postojnskem derbiju pa je Ivana Hreščak premagala Leona Škrbca.

Rezultati na Chess Results23. HIT open, Nova Gorica, 26.1 – 2.2.2018
Sumets z novo zmago ostal na čelu

V Novi Gorici poteka tradicionalni šahovski spektakel. Na A-turnirju nastopa 83 igralcev, med njimi 9 velemojstrov, prvi nosilec je Ukrajinec Andrej Sumets. Sodelujejo trije člani Pirana, Valter Pregarac, Timothy Šuc in Giovanni Marchesich. Na B-turnirju nastopa 43 igralcev.

V 7. krogu je bil Andrej Sumets boljši od Siniše Dražića in je ohranil samostojno vodstvo. Uspešna sta bila tudi Jure Škoberne in Matej Šebenik, ki sta s po pol točke zaostanka zdaj edina zasledovalca vodilnega. Presenečenje kroga je pripravil mladi Kočevec David Stevanič, ki je s črnimi ugnal velemojstra Marka Tratarja.

Dobro izhodišče pred zaključnima krogoma ima Danijel Beletič. Po zmagi nad Janom Šubljem ima pet točk. Valter Pregarac je imel proti Ivanu Cescii obetavnejšo poziciji, vendar je po dveh spregledih na koncu celo izgubil. V piranskem derbiju je Timothy Šuc dobil Giovannija Marchesicha. V postojnskem derbiju pa je Ivana Hreščak premagala Leona Škrbca.

Rezultati na Chess Results23. HIT open, Nova Gorica, 26.01 – 2.2. 2018
Prvi nosilec je Andrej Sumets


Danes se v Novi Gorici pričenja tradicionalni open. Prijavljenih je vse več. Na seznamu A-turnirja je kar 9 velemojstrov, prvi nosilec je Ukrajinec Andrej Sumets.

A-turnir velja tudi kot kvalifikacijski turnir za žensko državno prvenstvo!

Igralniško zabaviščni center Perla, Nova Gorica
1. krog / round / turno / 26. 1. 2018 / 17:00
2. krog / round / turno / 27. 1. 2018 / 10:00
3. krog / round / turno / 27. 1. 2018 / 17:00
4. krog / round / turno / 28. 1. 2018 / 10:00
5. krog / round / turno / 28. 1. 2018 / 17:00
6. krog / round / turno / 29. 1. 2018 / 17:00
7. krog / round / turno / 30. 1. 2018 / 17:00
8. krog / round / turno / 31. 1. 2018 / 17:00
9. krog / round / turno / 1. 2. 2018 / 15:00

Rezultati na Chess ResultsTradewise Gibraltar Masters, 23.1 do 1.2.
Tradewise Gibraltar Masters


Pričel se je vsakoletni Tradewise Gibraltar Masters, ki bo trajal od 23. januarja do 1. februarja 2018. Nastopajo: Levon Aronian, Maxime Vachier-Lagrave, Hikaru Nakamura, David Navara, Pentala Harikrishna, Le Quang Liem, Nikita Vitiugov, Vassily Ivanchuk, Jan-Krzysztof Duda, Wang Hao, Michael Adams, Richard Rapport, Ivan Cheparinov, Boris Gelfand, Daniil Dubov, David Howell, Nigel Short, Alexander Motylev, Emil Sutovsky, David Anton Guijarro in drugi...

Uradna stran turnirja

Rezultati na Chess ResultsWijk aan Zee: 13.01. do 28.01.2018
Nastopa svetovni prvak

Danes, 13.01.2018 se pričenja tradicionalni šahovski festival v nizozemskem Wijk aan Zeeju. Na glavnem turnirju nastopa 14 elitnih igralcev, na čelu s svetovnim prvakom Magnusom Carlsenom.

Močan bo tudi B-turnir, ki bo po moči 15. kategorije FIDE. Prvi nosilec je Indijec Santosh Vidit iz kluba 2700.

Uradna stran turnirjaSP v hitrih oblikah šaha, Riad, 26. – 30.12.2017
Magnus Carlsen hitropotezni svetovni prvak

* Ženska prvakinja Nana Dzagnidze
V Riadu v Savdski Arabiji se je zaključilo svetovno prvenstvo v pospešenem in hitropoteznem šahu.Novi prvak v hitropoteznem šahu je Magnus Carlsen, ki mu je to po letu 2009 in 2014 že tretja zvezdica. Drugouvrščenega Sergeja Karjakina je prehitel kar za poldrugo točko. Tretji je sijajni Viši Anand. Na ženskem SP je zmagala Nana Dzagnidze pred Valentino Gunino in Ju Wenjun.

Najuspešnejša akterja SP sta Anand in Ju Wenjun, ki sta osvojila po dve medalji, zlati na pospešenem prvenstvu in bronasti na hitropoteznem.

Rezultati hitropotezno SP
Rezultati pospešeno SP


Ljubljana: Slovenija šahira, 26.12.2017
Luka Lenič in Ivana Hreščak

* Skupno več kot 80 igralcev

V Šahovskem domu je uspešno izpeljan tradicionalni sklop turnirjev Slovenija šahira, Gorenjka matira.


Na kvalifikacijskem turnirju je sodelovalo 63 igralcev in igralk. Na vrhu sta končala Jure Škoberne in Luka Lenič, zbrala sta po 7,5 točke. Najboljši člani, članice, mladinci, mladinke in seniorji so se uvrstili na finalne turnirje po izločilnem sistemu.


Objavljeni so rezultati glavnih turnirjev. V finalu članskega turnirja je Luka Lenič ugnal Jureta Škoberneta, v finalu članic pa Ivana Hreščak Jano Krivec.

* Odigran je tudi VIP turnir, ki se ga je udeležilo 19 znanih Slovencev. Zmagal je žalski mojstrski kandidat Dušan Brinovec.Ljubljana Chess Festival, Ljubljana, 23.12.2017
Matej Šebenik veliki zmagovalec

Matej Šebenik

- Nastopilo 88 igralcev in igralk

Ljubljana Chess Festival se je končal z velikim zmagoslavjem slovenskega velemojstra Mateja Šebenika. Kljub veliki izenačenosti favoritov, ni bilo veliko "velemojstrskih remijev". Zmagovalec je tokrat moral pokazati nekaj več. Za zanesljivo končno zmago je bilo namreč potrebnih kar 8 točk. Na "stopničkah" sta turnir zaključila še Jure Škoberne in Mladen Palac. Prvi nosilec Zoran Jovanović je bil četrti. Luka Lenič ni imel svojega dne, zasedel je zanj povsem nepomembno deveto mesto. Najboljša šahistka je bila Jana Krivec, najboljši mladi igralec pa Jan Šubelj.

Katovice: EP v hitrem šahu, 13. do 17.12.2017
Senzacionalni Maksim Vavulin
V poljskih Katovicah je bilo pretekli vikend sklenjeno Evropsko prvenstvo v hitrih oblikah šaha. Prvenstvo je trajalo od 13. do 17. decembra z rekordno udeležbo z okoli 1160 tekmovalcev. Na prvenstvu so sodelovali tudi trije mariborski šahisti - GM Adrian Mihalčišin, GM Georg Mohr in Pablo Mohr, od slovencev sta se pervenstva udeležila še IM Jure Zorko in FM Marjan Kastelic.

Prvi dan je bilo odigrano hitropotezno prvenstvo. Šampion je Belorus GM Sergej Žigalko, srebro je pripadlo Angležu Lukeu McShaneu, bron pa Čehu Petru Michaliku. Najboljši Slovenec je bil Jure Zorko na 75. mestu.

Senzacionalni novi prvak v pospešenem šahu je 19-letni ruski IM Maksim Vavulin. Drugi je domačin Jan Krzysztof Duda, tretji pa ponovno rus Pavel Ponkratov. Najboljši Slovenec je bil GM Adrian Mihaljčišin na 52. mestu.

London Chess Clasic, 1. – 11. december 2017
Zmagovalec Fabiano Caruana
- Dobil je dodatni dvoboj proti Nepomniaščiju
- Carlsen zmagovalec Grand Chess Toura

Končan je super turnir London Chess Clasic. Po drami v zadnjem krogu je zmagovalec postal Fabiano Caruana. Američan je bil za konec uspešen proti domačemu ljubljencu Adamsu, medtem ko je vodilni Jan Nepomniašči hitro remiziral proti Vachier-Lagraveu. Igralca sta tako turnir končala poravnana, zato sta odigrala tie-break za turnirsko zmago v hitrih oblikah šaha. Uspešnejši je bil Caruana in osvojil prestižno lovoriko.

Svetovni prvak Magnus Carlsen na turnirju ni blestel, kljub vsemu je osvojil solidno tretje mesto. Postal je tudi zmagovalec serije Grand Chess Tour.Ljubljana, 8.12.17, Državna liga
V Ljubljani veliki derbi

V derbiju 7. kroga in celotnega prvenstva je Ljubljana DUOL ugnala ŽŠK Maribor in prevzela vodstvo. V ljubljanski ekipi so cele točke vknjižili Šebenik, Tratar in Diermair, medtem ko je v mariborski ekipi blestel le Kožul, ki je premagal Markuša. Za končno slavje je še prezgodaj, Ljubljančane čakata še dva nelahka dvoboja, toda po tistem, kar smo videli doslej, bo naslov po dolgih letih skoraj zanesljivo ostal v metropoli. V boju za obstanek je ena uganka rešena – iz lige izpade Zagorje. Glede druge ekipe, ki se bo morala posloviti od elite, pa je potrebno še počakati.


REZULTATI 7. KROGA
Ptuj – Triglav Krško 3-3
Impol Sl. Bistrica – Krka 2.5-3.5
TZ Prevodi Dvojka – Zagorje 5-1
Radenska Pom. MS – Vrhnika 3-3
ŽŠK Maribor – Ljubljana DUOL 2-4


Ljubljana, 8.12.17, Državna liga
Zaključni del državne lige

Ta konec tedna je v Šahovskem domu zaključni del letošnje državne lige. Po šestih krogih je v vodstvu ŽŠK Maribor pred Ljubljano DUOL. Ekipi se bosta v derbiju prvenstva pomerili prav v jutrišnjem sedmem krogu.


PARI 7. KROGA
Ptuj – Triglav Krško Impol Sl. Bistrica – Krka N. mesto TZ Prevodi Dvojka – Zagorje ob Savi Radenska Pomgrad MS – Vrhnika ŽŠK Maribor – Ljubljana DUOL


Maribor - Miklavž, 1. december 2017
Večerni maraton velemojstru Mohru
Georg Mohr – Maribor še vedno vse pod "kontrolo".

Dejavni člani mariborskega Branika so sedmič priredili večerni šahovski maraton. Turnir je tradicionalno potekal v Kulturnrm domu Miklavž pri Mariboru. Nastopilo je 63 igralcev, ki so odigrali 27 kol namesto napovedanih 29 kol, ker jim ga je zagodel program za vodenje turnirja in povzročil zamudo.

Zmagal je GM Georg Mohr ŽŠK Maribor, sledita mu MK Goran Šegović ŠD Varaždin in FM Božo Štucl ŠK Branik.

Srednja gradbena šola, 01.12.2017
4. turnir ŠKL 2017/18


Nadljuje se ciklus ŠKL s 4. turnirjem, ki bo v petek, 01.12.2017 na SGŠ Maribor s pričetkom ob 15:30 uri. Sistem turnirja: švicar, 7 kol, 10 min + 5s.
Vabljeni!


Gostilna Tabor, 21.11.2017
Mariborska ekipna liga 2018
V torek, 21.11.2017 se v Gostilni Tabor, Maribor pričenja turnir "Mariborska ekipna liga 2018". Igralo se bo po dvokrožnem bergerjevem sistemu 22 kol z igralnim časom 20 min + 10s na potezo. Pričakujejo prijavo 12 ekip.

Srednja gradbena šola, 10.11.2017
3. turnir ŠKL 2017/18


Nadljuje se ciklus ŠKL s 3. turnirjem, ki bo v petek, 10.11.2017 na SGŠ Maribor s pričetkom ob 15:30 uri. Sistem turnirja: švicar, 7 kol, 10 min + 5s.
Vabljeni!

Šahovska zveza Slovenije
Preimenovanje ekipnih lig
Nova - stara imena šahovskih lig
Obveščam vas, da je Upravni odbor ŠZS na svoji 7. redni seji, ki je potekala včeraj, 18.10.2017, sprejel nova poimenovanja lig za leto 2017. Tako se lige imenujejo kot so se imenovale pred preimenovanjem, ki je bilo potrjeno na 3. seji UO ŠZS, dne 13.10.2016.

Veljavna so naslednja poimenovanja:

Državna liga
1. liga vzhod/zahod
2. liga vzhod/zahod
3. liga vzhod/zahod

Razpisi lig za tekoče leto bodo tako v kratkem popravljeni z novimi imeni.


UKM - Maribor, 27.10.2017
6. šahovski turnir UKM

Univerzitetna knjižnica Maribor v okviru »Študentskega oktobra 2017« vabi vse ljubitelje šaha, da se v petek, 27. 10. 2017, udeležijo 6. šahovskega turnirja UKM, ki bo potekal od 17. ure naprej v avli UKM!

Igralo se bo v 10 minutnih hitro poteznih partijah!
Udeležba na turnirju je brezplačna.
Zmagovalci turnirja bodo dobili priznanja in knjižne nagrade.

Prav tako vabljeni ob 16.00 uri v Glazerjevo dvorano na predavanje Darka Špelca: Od šatrandža do šaha!
Isle of Man open, 23. 9. – 1. 10. 2017
Zmagovalec Magnus Carlsen
Končan je tradicionalni open na angleškem otoku Man. Po remiju v zadnjem krogu proti Nakamuri, je zasluženi zmagovalec svetovni prvak Magnus Carlsen; zbral je 7,5 točke. Sledita mu s po pol točke zaostanka Viši Anand in Hikaru Nakamura. Tudi v tretji točkovni skupini (6,5) so slavna imena modernega šaha, Kramnik, Caruana, Adams idr.

Rezultati na Chess ResultsTbilisi, Svetovni pokal 2017
Odločil bo tie-break
- Tudi zadnja partija regularnega dela remi

● FINALE:
Aronjan - Ding Liren
1. partija: remi
2. partija: remi
3. partija: remi
4. partija: remi
Tie-break:

SKUPAJ: 2.0-2.0

Na svetovnem pokalu je na sporedu finalni obračun, v katerem moči merita Armenec Levon Aronjan in Kitajec Ding Liren. Odigrane bodo štiri partije ter morebitni tie-break.

Četrta partija se je končala brez zmagovalca. Partija ni bila brez soli. Ding Liren je za pobudo žrtvoval kmeta, vendar se je Aronjan dobro branil ter imel celo obetavnejši položaj. V 52. potezi, v položaju, ko nobeden ni smel tvegati, sta sklenila premirje. Zdaj je na vrsti tie-break. Najprej sta na vrsti partiji z igralnim časom 25m + 10s, zatem partiji 10m + 10s, nadalje dve hitropotezni partiji ter zlata partija. Danes bomo torej po skoraj mesecu dni velikih bojev končno dobili velikega junaka svetovnega pokala 2017.

Tbilisi, Svetovni pokal 2017
Veliki finale Liren in Aronjan
Na svetovnem pokalu je končan dramatični polfinale.

● POLFINALE:
Ding Liren - Wesley So 3.5-2.5
Aronjan - Vachier-Lagrave 5-4


● FINALE:
Ding Liren - Aronjan

Finalista sta Kitajec Ding Liren, ki je presenetljivo ugnal Wesleya Soja, ter Armenec Levon Aronjan, ki je bil po maratonu boljši od Maximea Vachier-Lagravea. Danes je prost dan, jutri pa začetek finalnega obračuna. Na sporedu so štiri partije ter morebitni tie-break.

Tbilisi, Svetovni pokal 2017
Dva remija
● POLFINALE:
Vachier-Lagrave – Aronjan remi (1-1)
Ding Liren - Wesley So remi (1-1)

● ČETRTFINALE:
Ding Liren - Rapport 1.5-0.5
Aronjan - Ivančuk 1.5-0.5
Wesley So - Fedosejev 1.5-0.5
Vachier-Lagrave - Svidler 2.5-1.5

- Danes tie-break

Na svetovnem pokalu sta odigrani povratni partiji polfinala. Vachier-Lagrave in Aronjan sta remizirala že v 19. potezi. Dlje sta se borila Ding Liren in Wesley So, vendar se je tudi ta partija končala brez zmagovalca. O finalistih bo tako odločil današnji tie-break v hitrih oblikah šaha.

Tbilisi, Svetovni pokal 2017
V teku prvi polfinalni partiji
- So in Aronjan z belimi

Na svetovnem pokalu je danes začetek polfinalnih obračunov. V prvih partijiah imata bele figure Wesley So in Levon Aronjan.

Tbilisi, Svetovni pokal 2017
Francoz povedel
- V teku zadnji dvoboj tie-breaka 4. kroga med V. Lagraveom in Griščukom.

Na svetovnem pokalu so odigrali povratne partije 4. kroga. Novi četrtfinalisti so - Wesley So, ki je dobil mini pospešeni dvoboj z Jobavo in Peter Svidler, ki je dobil obe partiji proti Bu Xianghyju, Richard Rapport, ki je izločil Najerja, ter Vladimir Fedosejev z zmago nad Rodshteinom.

Vachier-Lagrave in Griščuk po dveh remijih dvoboj nadaljujeta z dvema partijama 10m+10s. Prvo partijo je po izjemni igri dobil Francoz.

* Tbilisi, Svetovni pokal 2017
Magnus Carlsen domov
- Ivančuk boljši od Kramnika
- Fedosejev izločil Nakamuro
- Danes tie-break 3. kroga
- Bu Xiangzhy – prekosil samega sebe


Na svetovnem pokalu je v teku 3. krog. Junak dosedanjega dela tekmovanja je kitajski velemojster Bu Xiangzhy, ki je izločil svetovnega prvaka Magnusa Carlsena. Po včerajšnji zmagi s črnimi figurami, je danes suvereno remiziral z belimi, kar mu je prineslo uspeh dosedanje kariere.

V 4. krog so se že uvrstili: Vasilij Ivančuk, Wang Hao, Peter Svidler, Vladimir Fedosejev, Bu Xiangzhy, Wesley So, Daniil Dobov in Maxim Rodshtein.

TBILISI, SVETOVNI POKAL 2017
Častno slovo Luke Leniča
- Caruana boljši v tie-breaku
- Naprej tudi Wesley So, Aronjan, Nakamura
- Izpadli Mamedžarov, Harikrišna, Radžabov ...


Na svetovnem pokalu je zaključen 2. krog. Luka Lenič se je pogumno boril proti Fabianu Caruani, pokleknil je šele v seriji krajšega pospešenega šaha. Američan je slavil s 4-2. V 3. krog so se po hudem boju uvrstili Wesley So, Aronjan, Nakamura, Griščuk in drugi svetovni asi. Slabo se je končalo za nekatere favorite, kot Mamedžarov, Radžabov, Harikrišna ...

* Danes (sob.) so na sporedu prve partije 3. kroga. Svetovni prvak Carlsen se bo pomeril z Bu Xiangzhijem.

Svetovni pokal Tbilisi - 2. - 28. september 2017
LUKA LENIČ NA SVETOVNEM POKALU

Najboljši slovenski šahist in član ŠK Ljubljana, velemojster Luka Lenič, se je uvrstil na svetovni pokal, ki med 2. in 28. septembrom poteka v glavnem mestu Gruzije. Svetovni pokal članov je elitno šahovsko tekmovanje, ki (so)odločal o izzivalcu aktualnega svetovnega prvaka Magnusa Carlsena. Luka si je vstopnico priboril z odličnim letošnjim nastopom na evropskem članskem prvenstvu v Belorusiji.

Na prvenstvu nastopa 128 igralcev iz vsega sveta, med katerimi sta tudi dve šahistki: Hou Yifan in Nana Dzagnize. Prvi nosilec je Magnus Carlsen z ratingom 2822.

Žreb je v uvodnem izločilnem dvoboju Luki Leniču namenil izkušenega francoskega velemojstra in dolgoletnega francoskega reprezentanta Laurenta Fressineta (2657).

Na svetovnem pokalu so odigrane dopolnilne partije 1. kroga. Sijajen uspeh je dosegel Luka Lenič, ki je izločil Laurenta Fressineta. Odločil je hitropotezni šah, Luka je dobil obe partiji.

Nasprotnik slovenskega velemojstra v 2. krogu je Fabiano Caruana, eden najboljših igralcev moderne dobe. Večina favoritov, med njimi svetovni prvak Magnus Carlsen, se je uvrstila v 2. krog.

Na svetovnem pokalu so v teku povratne partije 2. kroga. Luka Lenič se ni ustrašil velikega Fabiana Caruane in še vdrugo remiziral. O napredovanju bo tako odločil pospešeni oziroma hitropotezni šah, kjer Luka nikakor ni brez možnosti, saj hitre oblike šaha niso Fabianova prednost. V 3. krog so se uvrstili Magnus Carlsen, Vladimir Kramnik in Maxime V. Lagrave. Od tekmovanja se poslavljata Viši Anand in Sergej Karjakin.

Rezultati pokalaSplit open, 20. – 27. avgust 2017
Zmagovalec Saša Martinović
* Enako točk je osvojil Ante Šarić
* Najboljši Slovenec Denis Gjuran


Končan je tradicionalni splitski open. Zmagovalec je velemojster Saša Martinović, ki je bil tudi prvo postavljeni igralec. Enako točk (8) ima kolega po naslovu Ante Šarić. Slovenci so lepo opozorili nase. Po 6,5 točke so zbrali Denis Gjuran, Mitja Piškur in Petra Kejžar. Slednja si je prislužila kar 43,6 novih ratinških točk.

* Med opnom je organiziran hitropotezni turnir. Zmagal hrvaški FM Marko Sokać, Peter Kokol je bil drugi.

EMEP, Rymanow-Zdroy, 17. – 23. avgust 2017
Srebrna medalja - 2. ženska ekipa
Na Poljskem se je zaključilo ekipno mladinsko evropsko prvenstvo. Slovenija ima srebrno medaljo na prvenstvu mladink! Pred zadnjim krogom je kazalo na medaljo za prvo ekipo. V medsebojnem obračunu sta se pomerili prav naši ekipi. Odločili sta se za boj na nož, saj se je ob ugodnem izidu medalja nasmihala tudi drugi ekipi. To se je po zmagi z 1.5-0.5 tudi uresničilo. Ključna je bila zmaga Zale Urh proti Ivani Hreščak, a tudi pol točke Monike Rozman proti Lauri Unuk je velike kot gora. Dekleti sta prekosili same sebe. Pred začetkom sta bili namreč postavljeni na 11. mesto.
Prvi ekipi se je poznala slabša forma Ivane Hreščak. ki se vleče že državnega prvenstva. Če bi Postojnčanka pokazala polovico svojega znanja, bi se prva ekipa zanesljivo vračala z zlato medaljo. Tako sta se morali zadovoljiti s petim mestom. V normalnih okoliščinah bi bil to čisto spodoben dosežek, zdaj pa ima precej grenek priokus.

Zlato je pripadlo Poljski, srebro pa Estoniji.

Pri fantih so Slovenci razočarali - ekipo so zastopali Vid Dobrovoljc, Jurij Zamar Kodelja, David Brinovec in Jan Šubelj. Osvojili so 17. mesto. Čeprav so bili pred začetkom postavljeni na 15. mesto in je uvrstitev v širšem okviru pričakovanj, se je vendarle od nadarjene generacije pričakovalo več.
Prvak je Nemčija, medalji pa sta osvojili še Srbija in Hrvaška.

RezultatiSplit open, 20. – 27. avgust 2017
Danes začetek v Splitu

Danes se pričenja tradicionalni splitski open. Na seznamu je 148 igralcev in igralk, med njimi so štirje z najvišjim naslovom. Prvi nosilec je domači velemojster Saša Martinović. Nastopilo bo 12 slovenskih igralcev in igralk.

* Prvi krog je ob 18. uri.

Uradna stran turnirja

Rezultati turnirjaSt. Louis, 14. – 18. avgust 2017
Zmagovalec "cugerja" Sergej Karjakin

* Kasparov dokazal, da še ni za staro šaro
* Aronjan skupni zmagovalec


V St. Louisu se je zaključil super tunir v hitrih oblikah šaha. Hitropotezni turnir, ki je igran po dvokrožnem sistemu, je dobil Sergej Karjakin. Sledita mu Levon Aronjan in Hikaru Nakamura. Gari Kasparov je osvojil zelo solidno peto mesto.

Zmagovalec kombiniranega pospešeno-hitropoteznega turnirja je Levon Aronjan, ki se je v skupnem seštevku Grand Chess Toura povzpel na tretje mesto, za Carlsenom in Vachier-Lagraveom. Zaključni turnir serije bo med 30. novembrom in 11. decembrom v Londonu.


Graz, 11.8. do 15.8.2017
Šahovsko poletje Graz
V sosednjem mestu Graz bo potekala šahovska prireditev - Šahovsko poletje - Graz. V času od 11.08. do 15.08.2017 se bo zvrstilo nekaj zanimivih turnirjev. Ob 90. letnici šahovske zveze Štajerske oranizirajo v petek, 11. avgusta hitropotezni turnir - švicarski sistem 11 ali 13 rund z igralnim časom 3 min + 2 sek. Na turnirju bomo lahko srečali tudi nekaj mariborskih šahovskih imen.

Šahovsko poletje Graz

Uradno povabilo

Uradni rezultati
Lignano open, 30.7. – 6.8.2017
Danijel Beletič zmagovalec “Lignana”
Slovenski in primorski uspeh na tradicionalnem šahovskem festivalu v Lignanu Sabbiadoru. Zmagovalec glavnega turnirja je član ilirskobistriškega Rimexa Danijel Beletič. Danijel je bil pred začetkom 4. nosilec, z zmago je torej pošteno presegel pričakovanja. Osvojenih sedem točk mu je izboljšalo ratinški izkupiček za 36 točk. Ilirskobistričan je imel dostojno tekmico v komaj 17-letni Italijanki Desiree Di Benedetto, ki je osvojila enako število točk, svoj rating pa je popravila kar za 72 točk. Mladi Novogoričan Jure Zamar Kodelja je z zmago v zadnjem krogu zmanjšal izgubo ratinga na minimum (-3,6).

KONČNI VRSTNI RED PO 9. KROGU
7.0 – Beletič, D. De Benedetto w
...
5.0 – Zamar Kodelja


Lignano open, 30. 7. – 6. 8. 2017
5. krog: FM Beletič v vodilnem trojcu
V teku je tradicionalni odprti mednarodni turnir v Lignanu Sabbiadoru. Na glavnem turnirju nastopa 31 igralcev, tudi Danijel Beletič in Jure Zamar Kodelja.

Slovenski dan v Lignanu. Daniel Beletič je ugnal filipinskega mednarodnega mojstra Virgilia Vuelbana. Še večji podvig je za mladim Juretom Zamarjem Kodeljo, ki je črnimi premagal madžarskega FIDE mojstra Laszla Mondo. Oba Slovenca krojita vrh.

VRSTNI RED PO 5. KROGU
4.0 – Ostović, Beletič, Nester
3.5 – Zamar Kodelja

Uradni rezultati
Sinquefield Cup 2017, St. Louis, 1. – 12. 8.2017
Danes začetek superturnirja v ZDA
* 1. krog: Caruana – Carlsen
Danes (sreda) se v St. Louisu (ZDA) pričenja superturnir Sinquefield Cup 2017, ki sodi v okviru serije Grand Chess Tour. Nastopa svetovna elita na čelu s svetovnim prvakom Magnusom Carlsenom.

Tekmujejo - Magnus Carlsen • Fabiano Caruana • Sergey Karjakin • Hikaru Nakamura • Maxime Vachier-Lagrave • Viswanathan Anand • Wesley So • Ian Nepomniachtchi • Levon Aronian • Peter Svidler.


11. Portorož open, Portorož/ Bernardin, 22. – 29. julij 2017
Pred zadnjim krogom četverica na vrhu
V teku je 11. Portorož open. Nastopa 113 igralcev in igralk iz 17 držav. Na seznamu je pet velemojstrov, prvi nosilec je Poljak Rafal Antoniewski, nastopa pa tudi lanski zmagovalec Aleksandar Kovačević. Med Slovenci najvišje ‘kotirata’ Georg Mohr in Leon Mazi. Sodeluje veliko obalnih igralcev.
V predzadnjem krogu sta na prvi šahovnici Mohr in Djukić hitro remizirala. Zato pa je bliskalo in grmelo v ostalih partijah. Na drugi šahovnici je Antoniewski premagal Zelčića. Sijajen dosežek je za mladim Vidom Dobrovoljcem, ki se je po zmagi v tem krogu znašel v družbi tistih, ki zadnji krog čakajo na najvišjih mestih (Djukić, Antoniewski, Dobrovoljc, Mohr). V primorskem derbiju je Vojko Srebrnč ugnal Ivano Hreščak. Od južnoprimorskih šahistov sta bila uspešna Miha Vidic in Tim Šuc, ki sta zmagala in imata po pet točk. Uspešni so bili tudi Katarina Debevec, Ervin Pregelj, Rado Žerjal in Svit Pregelj. Remizirali so Habjan, Brečevič in Šavli.
Danes je zadnji krog. Partije se pričenjajo ob 10. uri.
Nekaj zanimivejših parov:
Mohr – Antoniewski
Djukić – Dobrovoljc
Šuc – Tymrakiewitz
Kolesar – Miha Vidic
Brečevič - Šubelj


Dortmund, 15. – 23. julij 2017
Velika zmaga Wojtaszka

Radoszlaw Wojtaszek V Dortmundu se je zaključil tradicionalni veleturnir. V zadnjem krogu so se vse štiri partije končale odločeno. V najpomembnejši je Radek Wojtaszek premagal Nisipeanuja in osvojil prestižno lovoriko. Sledita mu Fedosejev in Vachier-Lagrave.

Vrstni red: Wojtaszek 4,5, Fedosejev, V. Lagrave po 4, Kramnik 3,5, Bluebaum, Andrejkin, Wang Yue, Nisipeanu po 3,Pardubice open, 21. – 29. julij 2017
Začetek odprtega prvenstva Češke
V Pardubicah se je pričelo odprto prvenstvo Češke. Prvi nosilec je domači velemojster Viktor Laznička. Nastopa lepo število upov slovenskega šaha, na čelu z mednarodnima mojstroma Galom Drnovškom in Žanom Tomazinijem. V uvodnem krogu je kar nekaj favoritov izgubilo ali remiziralo. Slovenski igralci so bili večinoma uspešni. V soboto je drugi krog.

Paračin open 2017, 7.7 do 14.7.2017
Zmagovalec Ali Marandi

Končan je tradicionalni open v srbskem Paraćinu. Po izenačenem boju v finišu je zmagovalec postal 19-letni turški mednarodni mojster Ali Marandi. Enako točk (7) je osvojila še peterica igralcev. Ivo Mihevc je osvojil 3,5 točke.

Na B -turnirju je slavil italijanski igralec srbskega rodu Alexandar Opačić. Mariborčan Pablo Mohr je zbral 5 točk.Paračin open 2017, 7.7 do 14.7.2017
Na vrhu Marandi in Fernandez
V teku je tradicionalni open v srbskem Paraćinu. Prvi nosilec je domači velemojster Branko Damljanović. Edini slovenski predstavnik v Open A je Ivo Mihevc.

V 7. krogu sta na prvi šahovnici Atalik in Lajthajm remizirala. Na vrhu dva mednarodna mojstra, Turek Ali Marandi in Anglež Fernandez. Ivo Mihevc je doslej zbral 2,5 točke.

Sirotićev memorial 2017, sobota, 8. julija 2017
Sirotičev memorial Vladimirju Kodriču
- Drugi Josip Bulić, tretji Miha Vidic
- 16 igralcev
- Če izvzamemo prehudo vročino, čudovit šahovski večer

V Izoli smo uspešno izpeljali turnir v spomin na lani preminulega šahista Maria Sirotiča. Sodelovalo je 16 igralcev. Po izredno izenačih 11 krogih je slavil Vladimir Kodrič pred Josipom Bulićem in Miho Vidicem, vsi so zbrali po 9 točk.

Turnirja se je udeležil Mariotov brat Lino Sirotič. Po turnirju je billa pogostitev udeležencev v Medljanu nad Izolo.

Paračin open 2017, 7.7 do 14.7.2017
Začetek v Paraćinu

Začel se je tradicionalni open v srbskem Paraćinu. Vzporedno potekajo trije turniji Open A (133), Open B (150) in Open C (26) Prvi nosilec na Opnu A je domači velemojster Branko Damljanović. Edini slovenski predstavnik je mariborčan šahovski mojster Ivo Mihevc.
V uvodnem krogu so favoriti zmagali. Mihevc je remiziral s FM Burovićem. Danes sta dva kroga.

RezultatiDP/ Pirčev memorial, Maribor, 24. 6. – 2. 7. 2017
Škoberne in Vidičeva - članska prvaka
Jure Škoberne in Teja Vidic sta osvojila naslova državnih prvakov v šahu. Velemojster Škoberne je v devetih krogih prvenstva in 20. memoriala Vasje Pirca v Mariboru osvojil sedem točk in po dodatnem kriteriju ugnal mednarodnega mojstra Igorja Jelena, ki je prav tako zbral sedem točk.
Teja Vidic - ŠK Komenda je v devetih krogih pridelala 7,5 in s 0,5 točke pred Laro Janželj osvojila naslov državne prvakinje za leto 2017.


DP/ Pirčev memorial, Maribor, 24. 6. – 2. 7. 2017
Jure Škoberne naskakuje svojo prvo zvezdico

V predzadnjem krogu so se partije na prvih štirih šahovnicah končale z remiji. S tem je vrh ostal nespremenjen, Jure Škoberne pa v samostojnem vodstvu. V zadnjem krogu bo naskakoval svojo prvo zvezdico, čaka pa ga visoka ovira – Matej Šebenik. Pomembno zmago je zabeležil Danijel Beletič, ki se je tako znašel v igri za visoka mesta. Njegov nasprotnik v zadnjem krogu je kolega po naslovu Peter Kokol.

Na ženskem prvenstvu so se stvari, potem ko je bila prosta še Teja Vidic, povsem razjasnile. V igri za naslov sta Teja Vidic in Lara Janželj. V zadnjem krogu prvo čaka Barbara Skuhala, drugo pa Monika Rozman. Teja ima usodo v svojih rokah, saj ji z zmago pripade naslov. Tako za Tejo kot Laro bi bila to prva zvezdica.DP/ Pirčev memorial, Maribor, 24. 6. – 2. 7. 2017
Škoberne sam na čelu

- Trojica zasledovalcev - Zmaga Beletiča - Teja Vidic še korak bliže naslovu
V 7. krogu je Jure Škoberne premagal Jerneja Špalirja in se prebil v samostojno vodstvo. V drugem derbiju sta Tim Janželj in Marko Tratar remizirala. Skupinico prvih zasledovalcev s po pol točke zaostanka zdaj tvorijo Tratar, Šebenik in Ig. Jelen. Danijel Beletič je zmagal in je pred zadnjima krogoma v dobrem izhodiščnem položaju za prodor proti vrhu.
Na ženskem prvenstvu je Teja Vidic premagala direktno konkurentko Moniko Rozman in ohranila poldrugo točko naskoka pred edino preostalo konkuretko Laro Janželj. Teja ima usodo v svojih rokah. V predzadnjem krogu je prosta, v zadnjem jo čaka Barbara Skuhala. Tekmici Lare Janželj sta Petra Kejžar in Monika Rozman.DP/ Pirčev memorial, Maribor, 24.6. – 2.7.2017
Andraž Šuta dobil Beljavskega

- Marko Tratar sam na vrhu
- Teja Vidic povečala naskok

Na absolutnem prvenstvu, ki je hkrati Pirčev memorial, nastopa 63 igralcev, med njimi štirje velemojstri. Žensko prvenstvo je zaprto, nastopa devet igralk.
V 4. krogu je prvorazredno senzacijo pripravil mladi Ptujčan Andraž Šuta, ugnal je kar Aleksandra Beljavskega. Slednji že nekaj časa preživlja hudo krizo, na slovenskem prvenstvu je očitno dosegla negativni vrhunec. Mladi levi tudi sicer ne ‘božajo’ favoritov. Tim Janželj je remiziral z Juretom Škobernetom, Jernej Špalir pa z Matejem Šebenikom. Danijel Beletič je zmagal. Zaenkrat najbolje kaže Marku Tratarju, ki je četrtič zmagal in je sam na vrhu.

Na ženskem šampionatu je Teja Vidic v edini odločeni partiji premagala Ivano Hreščak in je na lestvici povečala naskok pred zasledovalkami za celo točko. Jutri je 5. krog.

RezultatiDP/ Pirčev memorial, Maribor, 24. 6. – 2. 7. 2017
Bratovič remiziral s Šebenikom
Na absolutnem prvenstvu, ki je hkrati Pirčev memorial, nastopa 63 igralcev, med njimi štirje velemojstri. Žensko prvenstvo je zaprto, nastopa devet igralk.

- Jernej Skuhala odščipnil pol točke Beljavskemu - Kejžarjeva ustavila Barbaro Skuhala

Tudi 3. krog je prinesel zanimive boje, predvsem pa pokazal, da favoritom tokrat ne bo lahko. Na prvi šahovnici je Blaž Bratovič remiziral z Matejem Šebenikom. Aleksander Beljavski je drugič zapovrstjo remiziral. Tokrat mu je pol točke odščipnil mladi Jernej Skuhala. Danijel Beletič je remiziral proti Luki Skuhali. Poln izkupiček ima pet igralcev, med njimi velemojstra Tratar in Škoberne.

Na ženskem šampionatu je v derbiju Petra Kejžar prizadejala prvi poraz Barbari Skuhala. Ivana Hreščak je bila prosta. Vodstvo je prevzela Teja Vidic s pol točke minusa. Danes je 4. krog.DP/ Pirčev memorial, Maribor, 24. 6. – 2. 7. 2017
Plaskan remiziral z Beljavskim
Na absolutnem prvenstvu, ki je hkrati Pirčev memorial, nastopa 63 igralcev, med njimi štirje velemojstri. Žensko prvenstvo je zaprto, nastopa devet igralk.
V 2. krogu je prijetno presenetil Jure Plaskan, ki je remiziral s prvim favoritom Aleksandrom Beljavskim. Večina glavnih favoritov je vknjižila cele točke. Nepričakovan poraz je doživel Danijel Beletič.

Na ženskem šampionatu po odstopu Darje Kapš nastopa 9 igralk. Postojnčanka Ivana Hreščak je v drugem krogu izgubila. V vodstvu je Barbara Skuhala, ki ima edina dve točki. Danes je 3. krog.

Partije v živoDP/ Pirčev memorial, Maribor, 24. 6. – 2. 7. 2017
Poraz Mencingerja
V Mariboru se je pričelo letošnje državno prvenstvo. Na absolutnem prvenstvu, ki je hkrati Pirčev memorial, nastopa 63 igralcev, med njimi štirje velemojstri. Žensko prvenstvo je zaprto, nastopa deset igralk.

V uvodnem krogu je bilo nekaj presenečenj. Mladi Tin Bajo je premagal IM Vojka Mencingerja. Še mlajši Aleks Jeršič pa je s črnimi remiziral proti IM Janezu Barletu. Danijel Beletič je turnir začel z zmago.

Na ženskem šampionatu je Postojnčanka Ivana Hreščak remizirala proti Petri Kejžar.


DP/ Pirčev memorial, Maribor, 24. 6. – 2. 7. 2017
V soboto začetek
Obetata se dva zanimiva turnirja!

V soboto se v Mariboru pričenja letošnje državno prvenstvo. Absolutno državno prvenstvo bo hkrati Pirčev memorial. Na ženskem prvenstvu, ki je zaprto, bo nastopilo 10 igralk.
Uvodni krog se prične ob 16. uri.

RezultatiGrand Chess Tour 2017
Elita v Parizu
Danes (sreda) se v Parizu pričenja prvi turnir serije “Grand Chess Tour 2017”. Nastopa šahovska elita, na čelu s svetovnim prvakom Magnusom Carlsenom. V Parizu se bodo pomerili v pospešenem in hitropoteznem šahu. Serija sicer obsega skupno pet dogodkov, dva v klasičnem šahu (Sinquefield in London) in tri v hitrih oblikah šaha (Pariz, Leuven, St. Louis). Takoj po Parizu se spektakel seli v Belgijo (Leuven).

Uradna stranNorway Chess 2017, Stavanger, 5. – 17. junij 2017
Veliki zmagovalec Levon Aronjan
- Sledita mu Kramnik in Nakamura.
Na Norveškem je končan letos najmočnejši turnir na svetu. Zasluženo je slavil je armenski velemojster Levon Aronjan, ki je najbližja tekmeca (Kramnik, Nakamura) prehitel za celo točko. Daleč pod pod pričakovanji se je uvrstil Magnus Carlsen, končal je v ‘spodnjem domu’. Še slabše se je pisalo njegovemu izzivalcu v njujorškem dvoboju Sergeju Karjakinu, ki je končal kar na zadnjem mestu. Aronjan se je s super zmago vrnil v elitni klub 2800.


Maribor, 23. – 25. junij 2017
KADETSKI TURNIR »LENT 2017«
Turnir bo v Mariboru, v sklopu prireditev 20. Pirčevega memoriala, kot samostojna prireditev. Pravica do nastopa: vsi mladi rojeni leta 2002 ali mlajši, z mednarodnim FIDE ratingom za klasični šah manjšim od 2.200 točk. Igralni prostor: Gostišče Tabor, Gorkega ulica 48, 2000 Maribor (v bližini dvorane Tabor). Igralo se bo 7 kol po švicarskem sistemu. Vsi udeleženci bodo igrali na enem turnirju, za vsako izmed kategorij pa bo organizator pripravil posebne nagrade.

20. Pirčev memorial - 24.6 do 02.07.2017
Zaenkrat štirje velemojstri
V Mariboru pospešeno v organizaciji ŽŠK Maribor potekajo priprave na Pirčev memorial in absolutno državno prvenstvo, ki se pričenja v soboto, 24. junija.

Zaenkrat je na seznamu že 62 igralcev, med njimi velemojstri Beliavsky Alexander, Matej Šebenik, Jure Škoberne in Marko Tratar. Idealen turnir za ambicioznejše mlade igralce!

Prijave na ChessResults.comNorway Chess 2017, Stavanger, 5. – 17. junij 2017
Aronjan premagal Carlsena
Na Norveškem se odvija letos najmočnejši in eden najmočnejših turnirjev v šahovski zgodovini “Norway Chess 2017”. Nastopajo najboljši igralci tega trenutka, na čelu s svetovnim prvakom Magnusom Carlsenom.

Po pretiranem remiziranju v uvodnih treh krogih, je bil 4. krog izjemno zanimiv. Zablestel je Levon Aronjan, ki je pokoril svetovnega prvaka. Celi točki sta osvojila še Nakamura in Giri. Tudi partiji, ki sta se končali brez zmagovalca, sta bili na moč zanimivi. Vodstvo je prevzel Hikaru Nakamura.

Evropsko prvenstvo, Minsk, 30. 5. – 10. 6. 2017
Na vrhu Anton in Howell
V Minsku (Belorusija) se odvija evropsko posamično prvenstvo. Nastopa kar 175 igralcev in igralk z velemojstrskim naslovom, med njimi deveterica iz kluba 2700. Prvi nosilec je Čeh David Navara. Sodelujeta Luka Lenič in Aleksander Beljavski.

Po 7. krogu se je vrh ponovno močno razredčil. V vodstvu sta Španec Anton in Anglež Howell, ki sta doslej zbrala po šest točk. Lenič je ponovno remiziral, Beljavski pa tretjič zapored izgubil, kar ne pomnimo.

Evropsko prvenstvo, Minsk, 30. 5. – 10. 6. 2017
Remi Leniča, poraz Beljavskega
V Minsku (Belorusija) se odvija evropsko posamično prvenstvo. Nastopa kar 175 igralcev in igralk z velemojstrskim naslovom, med njimi deveterica iz kluba 2700. Prvi nosilec je Čeh David Navara. Sodelujeta Luka Lenič in Aleksander Beljavski.

V 5. krogu je ukrajinski velemojster Jurij Kuzubov, remiziral proti Arkadiju Najdiču, s čimer ni več stoodstotnega igralca. Luka Lenič je hitro remiziral, Aleksander Beljavski pa izgubil.

Evropsko prvenstvo, Minsk, 30. 5. – 10. 6. 2017
Zmaga Leniča, poraz Beljavskega
V Minsku (Belorusija) se odvija evropsko posamično prvenstvo. Nastopa kar 175 igralcev in igralk z velemojstrskim naslovom, med njimi deveterica iz kluba 2700. Prvi nosilec je Čeh David Navara. Sodelujeta Luka Lenič in Aleksander Beljavski.

V 3. krogu je Luka Lenič drugič zmagal. Aleksander Beljavski je izgubil. Samo še devet igralcev ima poln izkupiček. Obeta se resnično zanimiv in izenačen turnir, kjer bodo odločale nianse. Danes je 4. krog.


Memorial Capablance, Varadero, 27. 5. – 6. 6. 2017
Ivančuk premagal še Shanklanda
Na Kubi se odvija tradicionalni memorial Joseja Raula Capablance. Nastopa šest igralcev, ki se bodo pomerili dvokrožno. Igralec z najvišjim ratingom je Vasilij Ivančuk.

V petem krogu je Ivančuk zabeležil drugo zaporedno zmago. Tokrat je padel Američan Shankland. Ukrajinec je tako po prvem delu tekmovanja sam na vrhu. Prvi povratni krog je jutri.


Evropsko prvenstvo, Minsk, 30. 5. – 10. 6. 2017
Danes začetek EP
V Minsku (Belorusija) se danes pričenja evropsko posamično prvenstvo. Nastopa kar 175 igralcev in igralk z velemojstrskim naslovom, med njimi deveterica iz kluba 2700. Prvi nosilec je Čeh David Navara. Slovenci bomo navijali za Luko Leniča in Aleksandra Beljavskega.


V spomin na Zvonka Meštrovića in Vesno Rožič
Jovanović in Borišek
Minuli konec tedna sta bila dva pomembna memorialna turnirja. V Krškem je izpeljan memorial Zvonka Meštrovića. Sodelovalo 46 igralcev, zmagal je gm Zoran Jovanović pred gm Robertom Zelčićem in Ivanom Benderjem. * Na Igu je odigran memorial Vesne Rožič. Nastopilo je kar 128 igralcev in igralk. Zmagal je velemojster Jure Borišek (8), sledijo: Črepan, M. Srebrnič, Juvan in Kastelic (vsi po 7). Članica Pirana Katarina Debevec je osvojila tri točke


Platja D’Aro, 27. 6. – 2. 7. 2017
Turnir šahovskih legend
V katalonskem turističnem središču Platja D’Aro bo konec junija in v začetku julija velik šahovski festival. V okviru spektakla bo tudi turnir četverice velikih šahovskih legend. Nastopili bodo: Anatolij Karpov, Jan Timman, Zoltan Ribli in Ljubomir Ljubojević. Igralci se bodo pomerili dvokrožno v pospešenem in hitropoteznem šahu.


Norway Chess 2017, Stavanger, 5. – 17. junij 2017
Elita elite na Norveškem
V ponedeljek, 5. junija, se na Norveškem pričenja letos najmočnejši in eden najmočnejših turnirjev v šahovski zgodovini “Norway Chess 2017”. Nastopajo najboljši igralci tega trenutka: Carlsen, Karjakin, Anand, Aronjan, V. Lagrave, Nakamura, Kramnik, Wesley So, Caruana in Giri.
Uvodni dan bo namenjen hitropoteznemu turnirju, prvi krog bo 6. junija.


Prvenstvo Azije 2017
Wang Hao šampion
V mestu Cheg Du na Kitajskem se je končalo letošnje azijsko prvenstvo. Novi prvak je Kitajec Wang Hao. Enako točk (7) je osvojil njegov sonarodnjak Bu Hiangzhi.
Wang Hao se je uvrstil na prihodnji Svetovni pokal.


Saxov memorial, Zalakaros, 18. – 26. maj 2017
Stoodstotnih ni več
V Zalakarosu se je pričel memorial Gyule Saxa. Prvi nosilec je najboljši madžarski šahist Richard Rapport. Nastopa ilirskobistriški FM Danijel Beletič.
Po četrtem krogu stoodstotnih ni več. V derbiju sta Banusz in Puranik remizirala. Danijel Beletič je remiziral proti im Ikedi, toda ni manjkalo veliko, da bi vknjižil celo točko.


Grand prix 2017, Moskva, 12. – 21. maj 2017
Ding Liren veliki zmagovalec
V Moskvi se je zaključil drugi turnir Grand prixa 2017. Slavil je mladi kitajski velemojster Ding Liren, ki je v zadnjem krogu s črnimi premagal Borisa Gelfanda. Zmagala je tudi Hou Yifan, ki se je povzpela na delitev tretjega mesta.
* V skupnem seštevku vodi Mamedžarov pred Ding Lirenom. Prvi dve mesti prinašata uvrstitev na kandidatski turnir 2018. Do konca serije sta še turnirja v Ženevi (julij) in Palmi de Mallorci (november).


Saxov memorial, Zalakaros, 18. – 26. maj 2017
Poraz Rapporta
V Zalakarosu se je pričel memorial Gyule Saxa. Prvi nosilec je najboljši madžarski šahist Richard Rapport. Nastopa ilirskobistriški FM Danijel Beletič.
* V 2. krogu je prišlo že do prvih senzacionalnih izidov. Indijski mednarodni mojster Puranik je ugnal prvega nosilca Rapporta. Danijel Beletič je tokrat remiziral.

Bosna 2017, Sarajevo, 13. – 19. maj 2017
Domčenko zmagovalec
V Sarajevu se je zaključil tradicionalni open “Bosna 2017”. Zasluženo je zmagal ruski velemojster Anton Domčenko, sicer prvi nosilec, ki je zbral 7,5 točke. Med Slovenci je bila najuspešnejša mlada Postojnčanka Ivana Hreščak, ki je zbrala 5,5 točke; svoj rating je popravila kar za 62 točk. Po 5 točk sta zbrala Zala Urh in Jernej Buzeti.


Grand prix 2017, Moskva, 12. – 21. maj 2017
“Premiki” v ozadju
V Moskvi se odvija drugi turnir Grand prixa 2017. Nastopa 18 igralcev, ki bodo odigrali devet krogov. Dva najboljša v skupnem seštevku se uvrstita na turnir kandidatov. Prvi nosilec je Maxime Vachier-Lagrave.
V 6. krogu so cele točke vknjižili igralci, ki so bili doslej bolj v ozadju, Nakamura, Gelfand in Adams. Na samem vrhu ni sprememb. V vodstvu ostajata Mamedžarov in Ding Liren. Povečala pa se je zasledovalna skupina.

Bosna 2017, Sarajevo, 13. – 19. maj 2017
Domčenko že zmagovalec
V predzadnjem krogu je Anton Domčenko premagal Branka Damljanovića in si priigral celo točko prednosti pred zasledovalci. To pomeni, da je kot prvi nosilec in ves čas vodilni že zmagovalec turnirja. Še naprej igra sijajno Ivana Hreščak, ki je vnovič zmagala in ima zdaj že 5,5 točke. Njen dosedanji ratinški izkupiček je nekaj manj kot 70 točk!!! Tokrat je zmagal tudi Jernej Buzeti, ki ima 5 točk.

Bosna 2017, Sarajevo, 13. – 19. maj 2017
Domčenko že zmagovalec
V predzadnjem krogu je Anton Domčenko premagal Branka Damljanovića in si priigral celo točko prednosti pred zasledovalci. To pomeni, da je kot prvi nosilec in ves čas vodilni že zmagovalec turnirja. Še naprej igra sijajno Ivana Hreščak, ki je vnovič zmagala in ima zdaj že 5,5 točke. Njen dosedanji ratinški izkupiček je nekaj manj kot 70 točk!!! Tokrat je zmagal tudi Jernej Buzeti, ki ima 5 točk.

Bosna 2017, Sarajevo, 13. – 19. maj 2017
Domčenko že zmagovalec
V predzadnjem krogu je Anton Domčenko premagal Branka Damljanovića in si priigral celo točko prednosti pred zasledovalci. To pomeni, da je kot prvi nosilec in ves čas vodilni že zmagovalec turnirja. Še naprej igra sijajno Ivana Hreščak, ki je vnovič zmagala in ima zdaj že 5,5 točke. Njen dosedanji ratinški izkupiček je nekaj manj kot 70 točk!!! Tokrat je zmagal tudi Jernej Buzeti, ki ima 5 točk.


Bosna 2017, Sarajevo, 13. – 19. maj 2017
Domčenko premagal Nikolića
V Sarajevu se odvija tradicionalni open “Bosna 2017”. Prvi nosilec je ruski velemojster Anton Domčenko. Nastopa šest Slovencev, med njimi FM Jernej Buzeti in Postojnčanka, wFM Ivana Hreščak. * Včeraj sta ponovno odigrana dva kroga. V 5. krogu je v velikem derbiju Anton Domčenko ugnal Predraga Nikolića. Po 6. krogu so na vrhu s po 5 točkami Domčenko, Miloš Perunović in Nikola Nestorović. Med Slovenci imajo po 3,5 točke Ivana Hreščak, Zala Urh in Jan Marn.


12. prvenstvo Pirana 2017
V soboto kvalifikacijski turnir
V soboto, 20. maja, je v Domnu kvalifikacijski turnir 12. prvenstva Pirana v standardnem šahu. Igralni čas je 10+5, odigranih pa bo 5-6 krogov. Pristopnina je 1 evro (ženske in mladi U-15 so oproščeni). Na finalni turnir, ki bo med 26. in 28. majem v Portorožu, se uvrsti zmagovalec; nastopilo bo 6 igralcev. Začetek kvalifikacij ob 17. uri. Vabljeni k prijavam!

Bosna 2017, Sarajevo, 13. – 19. maj 2017
Predrag Nikolić v samostojnem vodstvu
Po štirih krogih je v vodstvu Predrag Nikolić, ki je doslej ugnal vse nasprotnike. Med Slovenci sta najbolje uvrščena Ivana Hreščak in Jan Marn, zbrala sta po 2,5 točke.

Malmö, 10. – 14. maj 2017
Jobava in Grandelius delita prvo mesto
V Malmöju na Švedskem se je zaključil tradicionalni turnir “Sigeman & Co. 2017”. V zadnjem krogu so se vse tri partije končale z remiji. Tako sta si prvo mesto razdelila Baadur Jobava in Nils Grandelius.

Lucija: Povabilo iz knjižnice
Potopisno predavanje o Maroku
Knjižnica Lucija in Hortikulturno društvo Portorož vabita na potopisno predavanje Andreje Sopič, ki bo predstavila zanimive kotičke osrednjega Maroka, ki ga je prepotovala z avtomobilom. Na 2500 kilometrski poti je obiskala najlepša Unescova mesta, filmske studie, ozke kanjone, gorovje Atlas, kjer je na eni strani smučarsko središče, na drugi pa neskončna puščava, in potovanje zaključila na morju, med surferji. To je dežela polna nasprotij in nepozabnih dogodivščin. Pričakujemo vas v četrtek, 18. maja, ob 18. uri v lucijski knjižnici. Vabljeni! Več na: pir.sik.si

Lucija: Povabilo iz knjižnice
Potopisno predavanje o Maroku
Knjižnica Lucija in Hortikulturno društvo Portorož vabita na potopisno predavanje Andreje Sopič, ki bo predstavila zanimive kotičke osrednjega Maroka, ki ga je prepotovala z avtomobilom. Na 2500 kilometrski poti je obiskala najlepša Unescova mesta, filmske studie, ozke kanjone, gorovje Atlas, kjer je na eni strani smučarsko središče, na drugi pa neskončna puščava, in potovanje zaključila na morju, med surferji. To je dežela polna nasprotij in nepozabnih dogodivščin. Pričakujemo vas v četrtek, 18. maja, ob 18. uri v lucijski knjižnici. Vabljeni! Več na: pir.sik.si

Lucija: Povabilo iz knjižnice
Potopisno predavanje o Maroku
Knjižnica Lucija in Hortikulturno društvo Portorož vabita na potopisno predavanje Andreje Sopič, ki bo predstavila zanimive kotičke osrednjega Maroka, ki ga je prepotovala z avtomobilom. Na 2500 kilometrski poti je obiskala najlepša Unescova mesta, filmske studie, ozke kanjone, gorovje Atlas, kjer je na eni strani smučarsko središče, na drugi pa neskončna puščava, in potovanje zaključila na morju, med surferji. To je dežela polna nasprotij in nepozabnih dogodivščin. Pričakujemo vas v četrtek, 18. maja, ob 18. uri v lucijski knjižnici. Vabljeni! Več na: pir.sik.si

Lucija: Povabilo iz knjižnice
Potopisno predavanje o Maroku
Knjižnica Lucija in Hortikulturno društvo Portorož vabita na potopisno predavanje Andreje Sopič, ki bo predstavila zanimive kotičke osrednjega Maroka, ki ga je prepotovala z avtomobilom. Na 2500 kilometrski poti je obiskala najlepša Unescova mesta, filmske studie, ozke kanjone, gorovje Atlas, kjer je na eni strani smučarsko središče, na drugi pa neskončna puščava, in potovanje zaključila na morju, med surferji. To je dežela polna nasprotij in nepozabnih dogodivščin. Pričakujemo vas v četrtek, 18. maja, ob 18. uri v lucijski knjižnici. Vabljeni! Več na: pir.sik.si


Grand prix 2017, Moskva, 12. – 21. maj 2017
Turnir se je razživel
V Moskvi se odvija drugi turnir Grand prixa 2017. Nastopa 18 igralcev, ki bodo odigrali devet krogov. Dva najboljša v skupnem seštevku se uvrstita na turnir kandidatov. Prvi nosilec je Maxime Vachier-Lagrave. 3. krog je bil kar nekam presenetljivo bojevit. V derbiju je Ding Liren s črnimi premagal Hou Yifan in prešel v samostojno vodstvo. Zmagali so še Mamedžarov, Svidler, Salem in Hammer.

Llucmajor open, Palma de Mallorca, 14. – 21. maj 2017
Nastopa Marko Tratar
V Palma de Mallorci se je pričel tradicionalni open. Nastopa Marko Tratar. Prvi nosilec je ruski velemojster Jevgenij Romanov. Odigran je uvodni krog. Marko Tratar je s črnimi premagal domačega amaterja.


Bosna 2017, Sarajevo, 13. – 19. maj 2017
Četverica na vrhu
V Sarajevu se odvija tradicionalni open “Bosna 2017”. Prvi nosilec je ruski velemojster Anton Domčenko. Nastopa šest Slovencev, med njimi FM Jernej Buzeti in Postojnčanka, wFM Ivana Hreščak. V Sarajevo so odigrali tri kroge. Poln izkupiček imajo Anton Domčenko, Predrag Nikolić, Siniša Dražić in Branko Filipović. Od Slovencev so najbolje začeli Jernej Buzeti, Ivana Hreščak in Zala Urh (po 2 točki).


Bosna 2017, Sarajevo, 13. – 19. maj 2017
Četverica na vrhu
V Sarajevu se odvija tradicionalni open “Bosna 2017”. Prvi nosilec je ruski velemojster Anton Domčenko. Nastopa šest Slovencev, med njimi FM Jernej Buzeti in Postojnčanka, wFM Ivana Hreščak. V Sarajevo so odigrali tri kroge. Poln izkupiček imajo Anton Domčenko, Predrag Nikolić, Siniša Dražić in Branko Filipović. Od Slovencev so najbolje začeli Jernej Buzeti, Ivana Hreščak in Zala Urh (po 2 točki).