Pregled objavljenih novic

DP/ Pirčev memorial, Maribor, 24. 6. – 2. 7. 2017
Plaskan remiziral z Beljavskim
Na absolutnem prvenstvu, ki je hkrati Pirčev memorial, nastopa 63 igralcev, med njimi štirje velemojstri. Žensko prvenstvo je zaprto, nastopa devet igralk.
V 2. krogu je prijetno presenetil Jure Plaskan, ki je remiziral s prvim favoritom Aleksandrom Beljavskim. Večina glavnih favoritov je vknjižila cele točke. Nepričakovan poraz je doživel Danijel Beletič.

Na ženskem šampionatu po odstopu Darje Kapš nastopa 9 igralk. Postojnčanka Ivana Hreščak je v drugem krogu izgubila. V vodstvu je Barbara Skuhala, ki ima edina dve točki. Danes je 3. krog.

Partije v živoDP/ Pirčev memorial, Maribor, 24. 6. – 2. 7. 2017
Poraz Mencingerja
V Mariboru se je pričelo letošnje državno prvenstvo. Na absolutnem prvenstvu, ki je hkrati Pirčev memorial, nastopa 63 igralcev, med njimi štirje velemojstri. Žensko prvenstvo je zaprto, nastopa deset igralk.

V uvodnem krogu je bilo nekaj presenečenj. Mladi Tin Bajo je premagal IM Vojka Mencingerja. Še mlajši Aleks Jeršič pa je s črnimi remiziral proti IM Janezu Barletu. Danijel Beletič je turnir začel z zmago.

Na ženskem šampionatu je Postojnčanka Ivana Hreščak remizirala proti Petri Kejžar.


DP/ Pirčev memorial, Maribor, 24. 6. – 2. 7. 2017
V soboto začetek
Obetata se dva zanimiva turnirja!

V soboto se v Mariboru pričenja letošnje državno prvenstvo. Absolutno državno prvenstvo bo hkrati Pirčev memorial. Na ženskem prvenstvu, ki je zaprto, bo nastopilo 10 igralk.
Uvodni krog se prične ob 16. uri.

RezultatiGrand Chess Tour 2017
Elita v Parizu
Danes (sreda) se v Parizu pričenja prvi turnir serije “Grand Chess Tour 2017”. Nastopa šahovska elita, na čelu s svetovnim prvakom Magnusom Carlsenom. V Parizu se bodo pomerili v pospešenem in hitropoteznem šahu. Serija sicer obsega skupno pet dogodkov, dva v klasičnem šahu (Sinquefield in London) in tri v hitrih oblikah šaha (Pariz, Leuven, St. Louis). Takoj po Parizu se spektakel seli v Belgijo (Leuven).

Uradna stranNorway Chess 2017, Stavanger, 5. – 17. junij 2017
Veliki zmagovalec Levon Aronjan
- Sledita mu Kramnik in Nakamura.
Na Norveškem je končan letos najmočnejši turnir na svetu. Zasluženo je slavil je armenski velemojster Levon Aronjan, ki je najbližja tekmeca (Kramnik, Nakamura) prehitel za celo točko. Daleč pod pod pričakovanji se je uvrstil Magnus Carlsen, končal je v ‘spodnjem domu’. Še slabše se je pisalo njegovemu izzivalcu v njujorškem dvoboju Sergeju Karjakinu, ki je končal kar na zadnjem mestu. Aronjan se je s super zmago vrnil v elitni klub 2800.


Maribor, 23. – 25. junij 2017
KADETSKI TURNIR »LENT 2017«
Turnir bo v Mariboru, v sklopu prireditev 20. Pirčevega memoriala, kot samostojna prireditev. Pravica do nastopa: vsi mladi rojeni leta 2002 ali mlajši, z mednarodnim FIDE ratingom za klasični šah manjšim od 2.200 točk. Igralni prostor: Gostišče Tabor, Gorkega ulica 48, 2000 Maribor (v bližini dvorane Tabor). Igralo se bo 7 kol po švicarskem sistemu. Vsi udeleženci bodo igrali na enem turnirju, za vsako izmed kategorij pa bo organizator pripravil posebne nagrade.

20. Pirčev memorial - 24.6 do 02.07.2017
Zaenkrat štirje velemojstri
V Mariboru pospešeno v organizaciji ŽŠK Maribor potekajo priprave na Pirčev memorial in absolutno državno prvenstvo, ki se pričenja v soboto, 24. junija.

Zaenkrat je na seznamu že 62 igralcev, med njimi velemojstri Beliavsky Alexander, Matej Šebenik, Jure Škoberne in Marko Tratar. Idealen turnir za ambicioznejše mlade igralce!

Prijave na ChessResults.comNorway Chess 2017, Stavanger, 5. – 17. junij 2017
Aronjan premagal Carlsena
Na Norveškem se odvija letos najmočnejši in eden najmočnejših turnirjev v šahovski zgodovini “Norway Chess 2017”. Nastopajo najboljši igralci tega trenutka, na čelu s svetovnim prvakom Magnusom Carlsenom.

Po pretiranem remiziranju v uvodnih treh krogih, je bil 4. krog izjemno zanimiv. Zablestel je Levon Aronjan, ki je pokoril svetovnega prvaka. Celi točki sta osvojila še Nakamura in Giri. Tudi partiji, ki sta se končali brez zmagovalca, sta bili na moč zanimivi. Vodstvo je prevzel Hikaru Nakamura.

Evropsko prvenstvo, Minsk, 30. 5. – 10. 6. 2017
Na vrhu Anton in Howell
V Minsku (Belorusija) se odvija evropsko posamično prvenstvo. Nastopa kar 175 igralcev in igralk z velemojstrskim naslovom, med njimi deveterica iz kluba 2700. Prvi nosilec je Čeh David Navara. Sodelujeta Luka Lenič in Aleksander Beljavski.

Po 7. krogu se je vrh ponovno močno razredčil. V vodstvu sta Španec Anton in Anglež Howell, ki sta doslej zbrala po šest točk. Lenič je ponovno remiziral, Beljavski pa tretjič zapored izgubil, kar ne pomnimo.

Evropsko prvenstvo, Minsk, 30. 5. – 10. 6. 2017
Remi Leniča, poraz Beljavskega
V Minsku (Belorusija) se odvija evropsko posamično prvenstvo. Nastopa kar 175 igralcev in igralk z velemojstrskim naslovom, med njimi deveterica iz kluba 2700. Prvi nosilec je Čeh David Navara. Sodelujeta Luka Lenič in Aleksander Beljavski.

V 5. krogu je ukrajinski velemojster Jurij Kuzubov, remiziral proti Arkadiju Najdiču, s čimer ni več stoodstotnega igralca. Luka Lenič je hitro remiziral, Aleksander Beljavski pa izgubil.

Evropsko prvenstvo, Minsk, 30. 5. – 10. 6. 2017
Zmaga Leniča, poraz Beljavskega
V Minsku (Belorusija) se odvija evropsko posamično prvenstvo. Nastopa kar 175 igralcev in igralk z velemojstrskim naslovom, med njimi deveterica iz kluba 2700. Prvi nosilec je Čeh David Navara. Sodelujeta Luka Lenič in Aleksander Beljavski.

V 3. krogu je Luka Lenič drugič zmagal. Aleksander Beljavski je izgubil. Samo še devet igralcev ima poln izkupiček. Obeta se resnično zanimiv in izenačen turnir, kjer bodo odločale nianse. Danes je 4. krog.


Memorial Capablance, Varadero, 27. 5. – 6. 6. 2017
Ivančuk premagal še Shanklanda
Na Kubi se odvija tradicionalni memorial Joseja Raula Capablance. Nastopa šest igralcev, ki se bodo pomerili dvokrožno. Igralec z najvišjim ratingom je Vasilij Ivančuk.

V petem krogu je Ivančuk zabeležil drugo zaporedno zmago. Tokrat je padel Američan Shankland. Ukrajinec je tako po prvem delu tekmovanja sam na vrhu. Prvi povratni krog je jutri.


Evropsko prvenstvo, Minsk, 30. 5. – 10. 6. 2017
Danes začetek EP
V Minsku (Belorusija) se danes pričenja evropsko posamično prvenstvo. Nastopa kar 175 igralcev in igralk z velemojstrskim naslovom, med njimi deveterica iz kluba 2700. Prvi nosilec je Čeh David Navara. Slovenci bomo navijali za Luko Leniča in Aleksandra Beljavskega.


V spomin na Zvonka Meštrovića in Vesno Rožič
Jovanović in Borišek
Minuli konec tedna sta bila dva pomembna memorialna turnirja. V Krškem je izpeljan memorial Zvonka Meštrovića. Sodelovalo 46 igralcev, zmagal je gm Zoran Jovanović pred gm Robertom Zelčićem in Ivanom Benderjem. * Na Igu je odigran memorial Vesne Rožič. Nastopilo je kar 128 igralcev in igralk. Zmagal je velemojster Jure Borišek (8), sledijo: Črepan, M. Srebrnič, Juvan in Kastelic (vsi po 7). Članica Pirana Katarina Debevec je osvojila tri točke


Platja D’Aro, 27. 6. – 2. 7. 2017
Turnir šahovskih legend
V katalonskem turističnem središču Platja D’Aro bo konec junija in v začetku julija velik šahovski festival. V okviru spektakla bo tudi turnir četverice velikih šahovskih legend. Nastopili bodo: Anatolij Karpov, Jan Timman, Zoltan Ribli in Ljubomir Ljubojević. Igralci se bodo pomerili dvokrožno v pospešenem in hitropoteznem šahu.


Norway Chess 2017, Stavanger, 5. – 17. junij 2017
Elita elite na Norveškem
V ponedeljek, 5. junija, se na Norveškem pričenja letos najmočnejši in eden najmočnejših turnirjev v šahovski zgodovini “Norway Chess 2017”. Nastopajo najboljši igralci tega trenutka: Carlsen, Karjakin, Anand, Aronjan, V. Lagrave, Nakamura, Kramnik, Wesley So, Caruana in Giri.
Uvodni dan bo namenjen hitropoteznemu turnirju, prvi krog bo 6. junija.


Prvenstvo Azije 2017
Wang Hao šampion
V mestu Cheg Du na Kitajskem se je končalo letošnje azijsko prvenstvo. Novi prvak je Kitajec Wang Hao. Enako točk (7) je osvojil njegov sonarodnjak Bu Hiangzhi.
Wang Hao se je uvrstil na prihodnji Svetovni pokal.


Saxov memorial, Zalakaros, 18. – 26. maj 2017
Stoodstotnih ni več
V Zalakarosu se je pričel memorial Gyule Saxa. Prvi nosilec je najboljši madžarski šahist Richard Rapport. Nastopa ilirskobistriški FM Danijel Beletič.
Po četrtem krogu stoodstotnih ni več. V derbiju sta Banusz in Puranik remizirala. Danijel Beletič je remiziral proti im Ikedi, toda ni manjkalo veliko, da bi vknjižil celo točko.


Grand prix 2017, Moskva, 12. – 21. maj 2017
Ding Liren veliki zmagovalec
V Moskvi se je zaključil drugi turnir Grand prixa 2017. Slavil je mladi kitajski velemojster Ding Liren, ki je v zadnjem krogu s črnimi premagal Borisa Gelfanda. Zmagala je tudi Hou Yifan, ki se je povzpela na delitev tretjega mesta.
* V skupnem seštevku vodi Mamedžarov pred Ding Lirenom. Prvi dve mesti prinašata uvrstitev na kandidatski turnir 2018. Do konca serije sta še turnirja v Ženevi (julij) in Palmi de Mallorci (november).


Saxov memorial, Zalakaros, 18. – 26. maj 2017
Poraz Rapporta
V Zalakarosu se je pričel memorial Gyule Saxa. Prvi nosilec je najboljši madžarski šahist Richard Rapport. Nastopa ilirskobistriški FM Danijel Beletič.
* V 2. krogu je prišlo že do prvih senzacionalnih izidov. Indijski mednarodni mojster Puranik je ugnal prvega nosilca Rapporta. Danijel Beletič je tokrat remiziral.

Bosna 2017, Sarajevo, 13. – 19. maj 2017
Domčenko zmagovalec
V Sarajevu se je zaključil tradicionalni open “Bosna 2017”. Zasluženo je zmagal ruski velemojster Anton Domčenko, sicer prvi nosilec, ki je zbral 7,5 točke. Med Slovenci je bila najuspešnejša mlada Postojnčanka Ivana Hreščak, ki je zbrala 5,5 točke; svoj rating je popravila kar za 62 točk. Po 5 točk sta zbrala Zala Urh in Jernej Buzeti.


Grand prix 2017, Moskva, 12. – 21. maj 2017
“Premiki” v ozadju
V Moskvi se odvija drugi turnir Grand prixa 2017. Nastopa 18 igralcev, ki bodo odigrali devet krogov. Dva najboljša v skupnem seštevku se uvrstita na turnir kandidatov. Prvi nosilec je Maxime Vachier-Lagrave.
V 6. krogu so cele točke vknjižili igralci, ki so bili doslej bolj v ozadju, Nakamura, Gelfand in Adams. Na samem vrhu ni sprememb. V vodstvu ostajata Mamedžarov in Ding Liren. Povečala pa se je zasledovalna skupina.

Bosna 2017, Sarajevo, 13. – 19. maj 2017
Domčenko že zmagovalec
V predzadnjem krogu je Anton Domčenko premagal Branka Damljanovića in si priigral celo točko prednosti pred zasledovalci. To pomeni, da je kot prvi nosilec in ves čas vodilni že zmagovalec turnirja. Še naprej igra sijajno Ivana Hreščak, ki je vnovič zmagala in ima zdaj že 5,5 točke. Njen dosedanji ratinški izkupiček je nekaj manj kot 70 točk!!! Tokrat je zmagal tudi Jernej Buzeti, ki ima 5 točk.

Bosna 2017, Sarajevo, 13. – 19. maj 2017
Domčenko že zmagovalec
V predzadnjem krogu je Anton Domčenko premagal Branka Damljanovića in si priigral celo točko prednosti pred zasledovalci. To pomeni, da je kot prvi nosilec in ves čas vodilni že zmagovalec turnirja. Še naprej igra sijajno Ivana Hreščak, ki je vnovič zmagala in ima zdaj že 5,5 točke. Njen dosedanji ratinški izkupiček je nekaj manj kot 70 točk!!! Tokrat je zmagal tudi Jernej Buzeti, ki ima 5 točk.

Bosna 2017, Sarajevo, 13. – 19. maj 2017
Domčenko že zmagovalec
V predzadnjem krogu je Anton Domčenko premagal Branka Damljanovića in si priigral celo točko prednosti pred zasledovalci. To pomeni, da je kot prvi nosilec in ves čas vodilni že zmagovalec turnirja. Še naprej igra sijajno Ivana Hreščak, ki je vnovič zmagala in ima zdaj že 5,5 točke. Njen dosedanji ratinški izkupiček je nekaj manj kot 70 točk!!! Tokrat je zmagal tudi Jernej Buzeti, ki ima 5 točk.


Bosna 2017, Sarajevo, 13. – 19. maj 2017
Domčenko premagal Nikolića
V Sarajevu se odvija tradicionalni open “Bosna 2017”. Prvi nosilec je ruski velemojster Anton Domčenko. Nastopa šest Slovencev, med njimi FM Jernej Buzeti in Postojnčanka, wFM Ivana Hreščak. * Včeraj sta ponovno odigrana dva kroga. V 5. krogu je v velikem derbiju Anton Domčenko ugnal Predraga Nikolića. Po 6. krogu so na vrhu s po 5 točkami Domčenko, Miloš Perunović in Nikola Nestorović. Med Slovenci imajo po 3,5 točke Ivana Hreščak, Zala Urh in Jan Marn.


12. prvenstvo Pirana 2017
V soboto kvalifikacijski turnir
V soboto, 20. maja, je v Domnu kvalifikacijski turnir 12. prvenstva Pirana v standardnem šahu. Igralni čas je 10+5, odigranih pa bo 5-6 krogov. Pristopnina je 1 evro (ženske in mladi U-15 so oproščeni). Na finalni turnir, ki bo med 26. in 28. majem v Portorožu, se uvrsti zmagovalec; nastopilo bo 6 igralcev. Začetek kvalifikacij ob 17. uri. Vabljeni k prijavam!

Bosna 2017, Sarajevo, 13. – 19. maj 2017
Predrag Nikolić v samostojnem vodstvu
Po štirih krogih je v vodstvu Predrag Nikolić, ki je doslej ugnal vse nasprotnike. Med Slovenci sta najbolje uvrščena Ivana Hreščak in Jan Marn, zbrala sta po 2,5 točke.

Malmö, 10. – 14. maj 2017
Jobava in Grandelius delita prvo mesto
V Malmöju na Švedskem se je zaključil tradicionalni turnir “Sigeman & Co. 2017”. V zadnjem krogu so se vse tri partije končale z remiji. Tako sta si prvo mesto razdelila Baadur Jobava in Nils Grandelius.

Lucija: Povabilo iz knjižnice
Potopisno predavanje o Maroku
Knjižnica Lucija in Hortikulturno društvo Portorož vabita na potopisno predavanje Andreje Sopič, ki bo predstavila zanimive kotičke osrednjega Maroka, ki ga je prepotovala z avtomobilom. Na 2500 kilometrski poti je obiskala najlepša Unescova mesta, filmske studie, ozke kanjone, gorovje Atlas, kjer je na eni strani smučarsko središče, na drugi pa neskončna puščava, in potovanje zaključila na morju, med surferji. To je dežela polna nasprotij in nepozabnih dogodivščin. Pričakujemo vas v četrtek, 18. maja, ob 18. uri v lucijski knjižnici. Vabljeni! Več na: pir.sik.si

Lucija: Povabilo iz knjižnice
Potopisno predavanje o Maroku
Knjižnica Lucija in Hortikulturno društvo Portorož vabita na potopisno predavanje Andreje Sopič, ki bo predstavila zanimive kotičke osrednjega Maroka, ki ga je prepotovala z avtomobilom. Na 2500 kilometrski poti je obiskala najlepša Unescova mesta, filmske studie, ozke kanjone, gorovje Atlas, kjer je na eni strani smučarsko središče, na drugi pa neskončna puščava, in potovanje zaključila na morju, med surferji. To je dežela polna nasprotij in nepozabnih dogodivščin. Pričakujemo vas v četrtek, 18. maja, ob 18. uri v lucijski knjižnici. Vabljeni! Več na: pir.sik.si

Lucija: Povabilo iz knjižnice
Potopisno predavanje o Maroku
Knjižnica Lucija in Hortikulturno društvo Portorož vabita na potopisno predavanje Andreje Sopič, ki bo predstavila zanimive kotičke osrednjega Maroka, ki ga je prepotovala z avtomobilom. Na 2500 kilometrski poti je obiskala najlepša Unescova mesta, filmske studie, ozke kanjone, gorovje Atlas, kjer je na eni strani smučarsko središče, na drugi pa neskončna puščava, in potovanje zaključila na morju, med surferji. To je dežela polna nasprotij in nepozabnih dogodivščin. Pričakujemo vas v četrtek, 18. maja, ob 18. uri v lucijski knjižnici. Vabljeni! Več na: pir.sik.si

Lucija: Povabilo iz knjižnice
Potopisno predavanje o Maroku
Knjižnica Lucija in Hortikulturno društvo Portorož vabita na potopisno predavanje Andreje Sopič, ki bo predstavila zanimive kotičke osrednjega Maroka, ki ga je prepotovala z avtomobilom. Na 2500 kilometrski poti je obiskala najlepša Unescova mesta, filmske studie, ozke kanjone, gorovje Atlas, kjer je na eni strani smučarsko središče, na drugi pa neskončna puščava, in potovanje zaključila na morju, med surferji. To je dežela polna nasprotij in nepozabnih dogodivščin. Pričakujemo vas v četrtek, 18. maja, ob 18. uri v lucijski knjižnici. Vabljeni! Več na: pir.sik.si


Grand prix 2017, Moskva, 12. – 21. maj 2017
Turnir se je razživel
V Moskvi se odvija drugi turnir Grand prixa 2017. Nastopa 18 igralcev, ki bodo odigrali devet krogov. Dva najboljša v skupnem seštevku se uvrstita na turnir kandidatov. Prvi nosilec je Maxime Vachier-Lagrave. 3. krog je bil kar nekam presenetljivo bojevit. V derbiju je Ding Liren s črnimi premagal Hou Yifan in prešel v samostojno vodstvo. Zmagali so še Mamedžarov, Svidler, Salem in Hammer.

Llucmajor open, Palma de Mallorca, 14. – 21. maj 2017
Nastopa Marko Tratar
V Palma de Mallorci se je pričel tradicionalni open. Nastopa Marko Tratar. Prvi nosilec je ruski velemojster Jevgenij Romanov. Odigran je uvodni krog. Marko Tratar je s črnimi premagal domačega amaterja.


Bosna 2017, Sarajevo, 13. – 19. maj 2017
Četverica na vrhu
V Sarajevu se odvija tradicionalni open “Bosna 2017”. Prvi nosilec je ruski velemojster Anton Domčenko. Nastopa šest Slovencev, med njimi FM Jernej Buzeti in Postojnčanka, wFM Ivana Hreščak. V Sarajevo so odigrali tri kroge. Poln izkupiček imajo Anton Domčenko, Predrag Nikolić, Siniša Dražić in Branko Filipović. Od Slovencev so najbolje začeli Jernej Buzeti, Ivana Hreščak in Zala Urh (po 2 točki).


Bosna 2017, Sarajevo, 13. – 19. maj 2017
Četverica na vrhu
V Sarajevu se odvija tradicionalni open “Bosna 2017”. Prvi nosilec je ruski velemojster Anton Domčenko. Nastopa šest Slovencev, med njimi FM Jernej Buzeti in Postojnčanka, wFM Ivana Hreščak. V Sarajevo so odigrali tri kroge. Poln izkupiček imajo Anton Domčenko, Predrag Nikolić, Siniša Dražić in Branko Filipović. Od Slovencev so najbolje začeli Jernej Buzeti, Ivana Hreščak in Zala Urh (po 2 točki).